Seminar Darwin voor Managers

Succes in moderne organisaties is afhankelijk van ongrijpbare zaken als betrokkenheid, proactiviteit, leiderschap en creativiteit. Hoe dit te managen is een van de grootste uitdagingen voor modern management. Nieuwe inzicht in de evolutie de menselijke geest biedt hier concrete handvatten. In het seminar Darwin voor managers krijgt u meer inzicht in de evolutionaire psychologie en hoe het de moderne manager kan helpen zijn uitdagingen effectief aan te gaan.

Doel Effectiever kunnen omgaan met vraagstukken rond prestatie, motivatie en effectiviteit.
Doelgroep Management, coaches en leidinggevenden
Duur 3,5 uur
Kosten 180,- euro (incl. individuele HPC scan)
Locatie Rotterdam
Datum – geen datum beschikbaar op dit moment –

Achtergrond Wanneer we nadenken over vraagstukken rond prestatie, motivatie of welzijn, doen we dit op basis van aannames over hoe mensen in elkaar zitten. We nemen bijvoorbeeld aan dat beloningen of juist toekomstperspectief mensen motiveren. Veel van die aannames zijn gebaseerd op psychologische theorieën van de laatste halve eeuw, theorieën die vaak achterhaald zijn en niet meer goed toepasbaar blijken voor het moderne werken. Een nieuwe stroming biedt hier echter nieuwe kansen. De toepassing van de evolutieleer in de psychologie veroorzaakt op dit moment een heuse revolutie in het denken over de menselijke natuur. Deze nieuwe evolutionaire psychologie (EP) biedt nu al een krachtiger framework voor het begrijpen van menselijk gedrag dan de psychologie ooit heeft gehad. Dit heeft vele praktische consequenties voor het denken over zaken als commitment, houding en prestatie. De evolutionaire benadering biedt de manager een volledig nieuw perspectief dat hem / haar in staat stelt effectiever om te gaan met zaken die lange tijd ongrijpbaar waren. (meer achtergrondinformatie op http://www.flowq.nl/blog)

In het seminar komen de volgende onderwerpen aan bod:
•    De menselijke natuur: wat leert EP ons over de werking van de menselijke geest? U krijgt hier op een praktisch niveau inzicht in de fundamenten van menselijk gedrag.
•    Motivatie: hoe ontstaat commitment en de gedrevenheid om hoge prestaties neer te zetten. EP laat zien hoe we hier de voorwaarden voor kunnen invullen.
•    Effectiviteit: Wat maakt mensen effectief en proactief, of juist hulpeloos? EP laat zien hoe we effectiviteit kunnen ontwikkelen en het ontstaan van hulpeloosheid kunnen vermijden.
•    Leiderschap: waarom hebben sommige leidinggevende gezag, maar moeten andere op hun strepen gaan staan. Leidinggeven heeft een lange evolutionaire geschiedenis. EP geeft ons niet alleen inzicht in waarom dit vaak faalt, maar ook hoe het beter te doen.

HPC Context (de situatie waarin een werknemer zich bevind) speelt een belangrijke rol in EP. Evolutie heeft het brein gevormd om gevoelig te zijn voor specifieke aspecten van de context en hier op te reageren (door bijvoorbeeld veranderingen in houding, motivatie of waarneming). De Human Performance Contextscan (HPC) brengt aspecten van de context in kaart die bepalend zijn voor prestatie en motivatie. Inzicht hierin kan organisaties helpen processen te verbeteren en kan op individueel niveau gebruikt worden voor coaching. Als onderdeel van deze seminar vult u de HPC in en krijgt u een persoonlijke rapportage.

Het aantal deelnemers per seminar is beperkt (tussen de 12 en 20 deelnemers) zodat er voldoende ruimte is voor vragen en discussie.

Spreker Max Wildschut is psycholoog en auteur van Optimum Punt (Scriptum, 2008). Artikels van zijn hand zijn onder meer te lezen op https://flowq.wordpress.com.

Inschrijving Op dit moment staat er geen nieuwe seminar gepland. Schrijf u in via de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven  nieuwsbrief >>

In house kosten 1500 euro. Voor een groepsrapportage van de HPC en presentatie van de algemene resultaten worden extra kosten gerekend afhankelijk van groepsgrootte.

Plaats een reactie